Een wandeling die voeten in de aarde heeft!
een wandeling metWat een avontuur was deze boomwandeling! Als de assistent van Wapke zou ik zou deze boomwandeling begeleiden en Henk Kuiper zou zoals altijd, de wandeling voorzien van biologische feiten.
Ik zal u even op de hoogte brengen van wat er vooraf gaat aan een doorsnee boomwandeling. Ongeveer een week voordat de wandeling begint gooit Henk kaartjes in de brievenbus over het hoe en wanneer van de wandeling. Er worden zo’n 200 tot 300 kaarten verspreid in het Piushaven gebied, het gebied waar de wandelingen plaatsvinden. Deze kaartjes worden met de hand voorzien van stickers met daarop actuele informatie en die gaan dan op de post naar Tilburg. Hier belanden ze bij Henk in de brievenbus, die ze vervolgens weer verspreid, althans, dat is de bedoeling. Deze keer liep het echter minder voorspoedig, de kaartjes waren niet bij Henk aangekomen. Wat nu! Gelukkig is Henk niet voor een gat te vangen en hij heeft dan ook een noodoplossing bedacht en een kopietje van een boomwandeling kaartje in de brievenbus gegooid!
Er waren niet veel aanmeldingen voor de wandeling deze keer. Toch pakte ik vrijdag vol goede moed te trein naar Tilburg. Die goede moed zonk mij in de schoenen toen ik vast kwam te zitten op het station in Dordrecht. Ik had nog zo de informatie over treinvertragingen en werkzaamheden in de gaten gehouden. Natuurlijk kon niemand mij in Dordrecht vertellen wat er aan de hand was. Uiteindelijk kon ik op een trein naar Breda stappen, “weer een stapje in de goede richting”, dacht ik en dus stapte ik in. In Breda aan gekomen moest ik nog wachten op een vertraagde trein naar Tilburg, maar ook die kwam uiteindelijk en dus was ik op weg!
In Tilburg aangekomen zou ik Henk en de wandelaars inhalen, ik kende immers de route! Dit had iets meer voeten in de aarde dan verwacht, maar is uiteindelijk op het nippertje gelukt! Het bleek een klein groepje te zijn, drie enthousiaste wandelaars en Henk. Het jongste lid van het clubje was het meest enthousiast en had vele vragen in petto voor onze stadbioloog. Maar die is met zijn enorme kennis van de natuur niet gemakkelijk in verlegenheid te brengen. Aan het einde van de wandeling kende het jongetje alle planten die Henk hem had aangewezen! Wat een snelle leerling, misschien een bioloog in de dop? De vele vragen van het jongetje maakten deze wandeling in ieder geval erg onderhoudend en erg leerzaam. Al die planten waar je normaal gesproken gewoon aan voorbij loopt, of zelfs als onkruid beschouwd, gaan nu echt leven. Wat is er eigenlijk nog veel natuur om ons heen te vinden in de stad, je moet er alleen voor open staan.
Dat het werk van Wapke mensen uit de buurt dichter bij elkaar brengt werd weer eens duidelijk toen een van de wandelaars aanbood om de wandeling af te sluiten met een drankje bij haar thuis. Daar hebben we in de tuin genoten van een heerlijk fris drankje met een koekje, dat hadden we wel verdiend na dit avontuur. We hebben heerlijk in de mooie tuin genoten van de avondzon. Wat een gastvrije mensen die Tilburgers! Ik heb genoten! En al is de wandeling niet helemaal gegaan zoals gepland, het was zeker een groot succes!
Martina Kranenburg, juli 2009