‘Klanten winnen begint bij tekens plaatsen’
aanpak/methode 2005

Hoek Lourdesstraat-Hoevenseweg. Een kruising waar berijders van de Lourdesstraat voorrang hebben op die van de Hoevenseweg, aangegeven door haaientanden. Een kruising waarop geen enkele hoek bezet wordt door een woning, maar door een openbare gelegenheid. Een drukke kruising dus, waar ook nog om het kwartier een bus voorbijrijdt.

 
In een zachtgeel woonhuis is broodjeszaak De Hoeve gevestigd. Gordijnen open en boven de ingang een bord met neonlichten dat het woord 'open' vormt. Dit overigens in tegenstelling tot het café dat aan de overkant van de straat ligt. Café Langerijt slaapt; dikke donkerrode gordijnen hangen voor de ramen en bieden geen enkele mogelijkheid om even naar binnen te gluren. Het zandkleurig terras is leeg en zonder enige versiering. Het uithangbord 'Amstel Bier' is niet verlicht.
Voor de broodjeszaak ligt een terras, leeg, net als bij café Langerijt; het is ook niet bepaald ‘terrasjesweer’ als het vijf graden vriest. Om mensen uit het gure winterweer naar binnen te lokken staat er op het krijtbord aan de Lourdesstraat: 'Verse soep, koffie en warme chocomel om mee te nemen.' Een gouden formule zo blijkt, want er lopen regelmatig mensen in en uit. Echter, schuin tegenover het krijtbord – ook aan de Lourdesstraat – staat nog zo'n krijtbord, met net zo'n aanlokkelijke tekst als het guur weer is: 'Warme worstenbroodjes met koffie.' Achter het bord een etalage met taarten en andere bakkersspecialiteiten. Op de entree prijkt de slogan: Kouwenberg Brood en Banket, de warme bakker om dagelijks van te smullen.
Beide krijtborden hebben uitzicht op een groot betonnen gebouw, waar de eerste verdieping voorzien is van blauwe bakstenen en grote ramen met gesloten lamellen. Het dak heeft een chemisch groene kleur. De begane grond is grijs en heeft een rij hoge, kleine ramen. De ramen hebben geen functie meer; ze zijn met planken dichtgetimmerd. Aan het einde van deze rij ramen is de reden te vinden: een zwart geblakerde deur. Het enige dat het gebouw aan versiering heeft, is wat graffiti – die overigens niet veel meer voorstellen dan een paar strepen of een woord.
De krijtborden en het soort producten doen vermoeden dat hier een concurrentiestrijd woedt. De boodschappen op de borden zijn noch een tegenstelling noch een overtreffende trap. Ze werken als een herhaling, een tautologie. Hoe veel mensen lopen er tijdens de winter niet warm voor een kop verse soep met een worstenbroodje (vegetariërs daargelaten natuurlijk)? Haal je soep bij de broodjeszaak en ga vervolgens naar de bakker voor een worstenbroodje om de maaltijd compleet te maken. Dat idee, diametraal tegenover elkaar.
Hoewel bakker Kouwenberg de zaak ook best een likje verf had kunnen geven, liegt de paasversiering er niet om. In de etalage, boven de specialiteiten, hangt een groot geelgroen paasei van crêpepapier aan een touwtje. Het draait om zijn as, linksom, en als het uitgedraaid is, draait het rechtsom weer terug. Ook steekt er hier en daar een paashaas tussen het assortiment door. Sommige zijn van chocola, andere van plastic.
De Hoeve loopt niet te koop met paasversiering. Althans niet zo expliciet dat het aan de buitenkant te zien is. Eigenlijk laat De Hoeve, naast het krijtbord, aan de buitenkant sowieso niet zoveel los. Alleen dat je van harte welkom bent, door het neonverlichte 'open'. Bakker Kouwenberg heeft zulke verlichting niet nodig. In de etalage staan fier de specialiteiten uitgestald, en door de grote ramen kun je vanaf een afstand makkelijk zien wat er in de vitrine ligt. De bakker deelt met zijn krijtbord de laatste genadeklap aan lokkertjes uit; bij De Hoeve hebben ze soep, maar wij hebben worstenbroodjes! Jawel, klanten winnen begint bij tekens plaatsen.

 Willemijn van Geldrop
02-03-2005

meer weten over semiotiek?


 
 Daan Rutten
over de Blazoenstraat
over de St Josephstraat

 Mike van der Stap
over de Oisterwijksebaan
over de Wethouder Kerstensstraat

 Sanne Carrière
over de Betuwestraat
over de Twentestraat

 Willemijn van Geldrop
over de Hoek Hoogvensestraat-Lancierstraat